האם ניתן לכפות בדיקת אבהות?
נתחיל מהסוף ונבהיר כי על פי התיקון לחוק מידע גנטי משנת 2008, בית המשפט רשאי לכפות בדיקת אבהות על אף שהנבדק מסרב לכך. כמובן שכאן עולה השאלה בנוגע לזכות כבוד האדם וחירותו, שהרי כפייה שכזו הינה בבחינת הפרת זכויותיו החוקיות של הנבדק. אז כיצד החלטה מהפכנית כזו מתקבלת בבית המשפט? על כך במאמר הבא שלפניכם.
תנאים לכפיית הבדיקה
הזכות של קטין לדעת מיהם הוריו ("זכות ההתחקות") נקבעה כחוק יסוד בעקבות פסיקה של השופט שמגר, ולכן קיימת התנגשות זכויות בין זכויות האב לחירותו (מסרב לבצע בדיקת אבהות) לבין זכויות הקטין להתחקות אחר הוריו הביולוגיים (מעוניין לדעת מיהו אביו).
על פי התיקון לחוק, צריכים להתקיים שני תנאים על מנת שבית המשפט יכפה על נבדק לבצע בדיקת אבהות בניגוד לרצונו: עליו להשתכנע כי קיים סיכוי סביר לקשר משפחתי בין הנבדק לבין האדם המבקש להורות על הבדיקה, בין אם מדובר על בת הזוג או הילד שרוצה לדעת מיהו אביו. התנאי הנוסף הוא מתן הזדמנות להשמעת טיעוניו של הנבדק, ונימוקיו בנוגע לסירובו לביצוע בדיקת האבהות.
קראו גם על תביעת אבהות
בדיקת אבהות שאינה פולשנית
עד שנות התשעים בדיקת אבהות נערכה בצורה פולשנית של לקיחת דם מהנבדק, זאת כדי לבצע בדיקת רקמות והשוואת ה-DNA של האב מול הילד כדי להוכיח כי הוא אכן האב הביולוגי. כיום ניתן לבצע את בדיקת האבהות באמצעים הרבה פחות פולשניים, כמו דגימה של רוק או שיער וכך לאמת או להפריך את זהותו של האב.
בעזרת חידוש שיטת בדיקות הרקמות, ניתן לומר כי חוק כבוד האדם וחירותו נשמר במידת מה משום שכפיית בדיקת האבהות איננה מצריכה מהנבדק לעבור פרוצדורה שפוגעת בגופו.
השלכות דחיית צו הכפייה על ידי הנבדק
במידה והנבדק מסרב לבצע את בדיקת האבהות למרות שבית המשפט חייב אותו לעשות כן, הוא צפוי לקבל עונש על כך בגין ביזיון בית המשפט. העונש יכול להיות קנס כספי או אפילו מאסר עד הסכמתו לביצוע הבדיקה. נוסף על כך, סירובו של הנבדק מעניק לבית המשפט את האפשרות להגיע למסקנות הנראות לו מוצדקות. כך לדוגמה יכול בית המשפט לקבוע כי אדם שסירב לבצע את הבדיקה, למרות הצו שניתן לו הכופה עליו לבצע אותה, הוא למעשה האב הביולוגי של הילד שהגיש את הבקשה ולכן הוא מחויב בתשלומי מזונות וחובות אחרים הקיימים לאבות ביולוגיים.
תביעה לבדיקת אבהות בליווי עורך דין
צו כפייה לבדיקת אבהות הינו תרחיש המתקיים בנסיבות מיוחדות מאוד, זאת כיוון שקיימת פגיעה ממשית בזכויות היסוד של הנבדק. על כן מומלץ לפנות לייעוץ וליווי משפטי באמצעות עו"ד מומחה בתחום. משרדנו מעניק ליווי מקצועי לכל אורך הליך התביעה ועד אישור הבקשה – לקבלת פרטים נוספים מוזמנים ליצור אתנו קשר באמצעות האתר או בטלפון.
אולי יעניין אתכם גם: בקשה להתרת נישואין