ייעוץ בחקירה: איך נערכים לקראת חקירה פלילית?

ייעוץ בחקירה פלילית

חקירה פלילית מסתמנת כאחד האירועים המלחיצים ביותר, גם בגלל תוכן האירוע וגם מאחר ומדובר על אירוע שאינו מאפיין שגרה, כך שלא תמיד יודעים הנחקרים לקראת מה הם הולכים. בעוד ישנן חקירות אליהן מוזמנים הנחקרים, גם ישנן חקירות המבוססות על אירוע פתע, בו מגיעים החוקרים אל ביתם של הנחקרים ומבקשים מהם להתלוות אליהם לחקירה. התוצאה? בלבול, פחד וחשש גדול. רבים אלו שלא יודעים איך להתנהל בחקירה, בעיקר במקרים בהם מדובר על חקירה ראשונה: האם לדבר, לשתוק, למסור גרסאות מלאות לאירועים או להסתפק במידע מועט? לפניכם, כמה טיפים שכדאי להסתייע בהם במידה וגם אתם מזומנים לחקירה.

אתם נחקרים באזהרה או שאתם בכלל עדים?

למרות שלעתים קשה קצת לתפקד לאורך החקירה, עדיין חשוב מאד שתנסו להבין מה הסטטוס שלכם בחקירה: האם אתם נחקרים באזהרה או שאתם רק עדים. לכל חשוד יש זכות להסתייע בליווי של עורך דין פלילי, ועל כן גם זכותו לשמור על זכות השתיקה לאורך החקירה ושאלות החוקרים. לעומת זאת, אם הסטטוס שלכם הוא של עדים, אינכם יכולים לשתוק בחקירה ועליכם להשיב לכל השאלות המופנות אליכם. לכן, חשוב להבין כבר בתחילת החקירה מה הסטטוס שלכם על מנת שתוכלו לדעת איך הכי נכון לכם להתנהל.

במידה ואתם חשודים והחלטתם להסתייע בעורך הדין, הרי שיש לו תפקיד ראשוני חשוב מאד: האם להמליץ לכם למסור את גרסתכם המלאה או לשתוק. מדובר על החלטה גורלית, שכן היא בעלת השפעה רבה על המשך החקירה ובעיקר על תוצאות התיק הסופי. שימו לב כי לעתים החשודים הם רק חשודים, אך מאחר והם מוסרים גרסה בעייתית בעקבות סערת רגשות, הם עלולים למצוא עצמם מסובכים בעקבות אי דיוק בפרטים שהם מוסרים.

מצד שני, גם לזכות השתיקה ישנו מחיר שחשוב להכיר גם אותו. המון פעמים בעת שנחקרים שומרים על זכות השתיקה, המשטרה יכולה להעיד כי מדובר על נחקרים שאינם משתפים פעולה ועל כן יש צורך בהארכת מעצרם. בתי המשפט רואים בנחקרים שכאלו בעיתיים, שכן נחקרים שבוחרים לשתוק לרוב מנסים למשוך זמן על למנת להפיק גרסה שאינה כל כך אמינה.

החקירה מוקלטת

כדאי לדעת כי כבר מהרגע בו אתם נאספים לחקירה, הכל מוקלט. ישנו תיעוד לכל מילה שאתם אומרים, כאשר לרוב מכשירי ההקלטה הינם שקופים לחלוטין עד לכדי מצב שהם גם מוצמדים אליכם. כמו כן, גם במקרים בהם לא הוצמדו לכם מכשירי הקלטה וגם במקרים בהם החקירה אינה מוקלטת, יכולים החוקרים לתעד בכתב את כל הנאמר – כך שגם תיעוד זה תקף בבית המשפט. על כן, חשוב מאד שתשקלו כל מילה הנאמרת על ידכם לאורך החקירה.

החוקר לא מחליט אם יוגש כתב אישום

המון נחקרים מנסים למצוא חן בעייני החוקרים, זאת על מנת להפחית את הסיכוי כי יוגש בסופו של דבר כתב אישום. עליכם לדעת כבר מרגע זה כי החוקר אינו זה המחליט אם יוגש כתוב אישום או לא, אלא רק חומר הראיות. המשמעות היא שאינכם צריכים להשקיע מאמץ בלהשאיר רושם על החוקרים, אלא פשוט להיות אתם ולמסור את גרסתכם כפי שהיא נקבעה עם עורך הדין שלכם.

החקירה הסתיימה? קראו את הפרטוקול

בסופה של החקירה יהיה עליכם לחתום על הפרוטוקל. על כן, חשוב מאד שתקראו אותו – זאת בכדי להבטיח כי כל התועד לאורך החקירה חופף את הדברים שבאמת מסרתם. במידה ואתם מוצאים אי דיוקים, בקשרו מהחוקר לתקן את שכתוב, זאת מאחר ופרוטוקל זה עשוי להיות אלמנט מכריע במידה ואכן יוגשם כתב אישום.

דיני נזיקין כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
חוקר פרטי – מתי אחד כזה מומלץ?
יש לעסק שלכם מתחרים שהייתם רוצים לעשות להם ריגול תעשייתי? או שבכלל מדובר על בגידה שאתם חוששים של בן או...
קרא עוד »
אוג 26, 2021
עבירות שוחד – המחלה שהורסת את המדינה
סעיף 89 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות) קובע כי שוחד עשוי להיות כסף, שווה ערך לכסף, שירות, או טובת הנאה...
קרא עוד »
פבר 22, 2019
ידועים בציבור: מה החוק אומר על זה
 ידועים בציבור מוגדרים ככאלו אשר אינם נשואים אבל מקיימים חיי משפחה ויחסי אישות, וכן, משק בית משותף....
קרא עוד »
אוג 21, 2022