אמריקאים ישלמו 4 מיליון דולר על פטנט ישראלי לגידול דגים – מיצגים עו"ד תומר מהרשק ועו"ד ניר קהת
חברת חוות דגים אמריקאית תשלם 4 מיליון דולר לחברת GFA הישראלית בגין הפרת הסכם ושימוש בטכנולוגיה חדשנית שהיא פיתחה, המאפשרת גידול דגים ללא זיהום סביבתי. ההסכם, שגובש קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט המחוזי בתל אביב. GFA והמשקיע, קרן פרייווט אקוויטי זרה מיוצגים על ידי עו"ד תומר מהרשק.
הטכנולוגיה של GFA והמאבק המשפטי
חברת GFA מתמחה בפיתוח והקמה של מערכות לגידול דגים בבריכות מים סגורות, המונעות זיהום סביבתי ומאפשרות ניצול יעיל של משאבי מים. במסגרת תביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, טענה GFA כי חברת Local Ocean מניו יורק וקבוצת סאניט האמריקאית הפרו את תנאי ההסכם לשימוש בטכנולוגיה הייחודית שלה.
התביעה הובילה לחתימה על הסכם שבמסגרתו התחייבה Local Ocean לשלם 4 מיליון דולר ל-GFA. כדי להבטיח את התשלום, החברה האמריקאית תשעבד 49% ממניותיה בחוות הדגים.
ההסכם המשותף וההפרה
בשנת 2009, GFA וקבוצת סאניט הקימו מיזם משותף להקמת חוות דגים במחוז הדסון בניו יורק. על פי ההסכם, GFA הייתה אמורה לספק את הידע והטכנולוגיה, בעוד סאניט הייתה אמורה לספק את המימון ושירותי הניהול. החברות אף הקימו יחד את חברת Local Ocean, ששילבה את הטכנולוגיה המתקדמת של GFA להגדלת התפוקה בחוות הדגים.
עם זאת, GFA טענה כי לאחר שסיפקה את הידע והטכנולוגיה הנדרשים, החלה קבוצת סאניט לפעול בניגוד להסכמות. הם דרשו לשנות את ההסכם לטובתם ופעלו לדחיקת נציגי GFA מהמעורבות במיזם.
תגובתו של עו"ד תומר מהרשק
עו"ד תומר מהרשק, אשר ייצג את GFA וקרן הפרייווט אקוויטי בעסקת ההשקעה המקורית הדגיש את חשיבות ההגנה על הקניין הרוחני של החברה: "לחברת GFA יש קניין רוחני וידע ייחודיים. פסק דין זה מראה את נחישותה להגן על אלה בישראל ובחו"ל".
משמעות ההחלטה לעתיד
ההסכם שהושג לא רק שהבטיח פיצוי משמעותי לחברת GFA, אלא גם חיזק את מעמדה בשוק הבינלאומי. השימוש בטכנולוגיה החדשנית שלה הפך לסמל למצוינות בתחום גידול הדגים ללא זיהום סביבתי, וההחלטה המשפטית מהווה קריאת השכמה לחברות אחרות המנסות לפגוע בקניין הרוחני של חברות ישראליות.